Premiér besedoval s maturantmi na gymnáziu v Prešove

23.02.2004 Celý región

Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda ubezpečoval 20. februára asi 150 študentov Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove, že zavedenie spoplatnenia vysokoško...
Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda ubezpečoval 20. februára asi 150 študentov Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove, že zavedenie spoplatnenia vysokoškolského štúdia nebude na úkor ich rodinných rozpočtov.

Na besede v školskej telocvični argumentoval tým, že súčasťou vládneho opatrenia je zavedenie nízkoúročených pôžičiek na krytie nákladov na štúdium a rozsiahleho systému sociálnych a prospechových štipendií.
V odpovediach na otázky maturantov niekoľkokrát zdôraznil, že je pomýlené naďalej si myslieť o vzdelaní ako o niečom, čo je zadarmo. Súhlasil s tým, že niečo mohlo byť skôr pripravené, ale odmietol odďaľovať zavedenie plateného štúdia na vysokých školách. \"Ustúpil som už v roku 2003, \" povedal.
Viacerí študenti popisovali premiérovi svoje rodinné pomery. Nevidia v nich zdroje na to, aby študovali na vysokej škole. Dievčine, ktorá pýtala Dzurindu o radu, ako bude môcť vyštudovať právo, keď fakulta bude chcieť i 100 tisíc Sk a ona nie je v rodine s premiérovým platom, odpovedal: \"Alenka, plat premiéra nech je pre vás výzva. Žena ešte premiérkou na Slovensku nebola. \"
Ako prvovoličov ich vyzval, aby sa zúčastnili na dvoch tohoročných volebných aktoch - voľbe prezidenta SR a voľbe slovenských europoslancov.
Premiér sa s gymnazistami nakoniec naobedoval v ich jedálni. Nebolo to po prvýkrát, čo si v Prešove vyskúšal študentskú stravu. Pred štyrmi rokmi 24. februára 2000 to isté urobil za bežnej prevádzky vo vysokoškolskej jedálni Prešovskej univerzity.

(jj)
 

Vyberte región